CHCETE PŘESTAT KOUŘIT? ČÍM CIGARETU NAHRADIT?

Do nového roku bez cigaret. A přesto s tabákem!

5.1.2024
S novým rokem pravidelně přichází i skvělá příležitost, jak ve svém životě něco změnit. Samozřejmě k lepšímu. Novoroční předsevzetí mívají různou podobu, mnohdy však bývají spojena se zdravým životním stylem. S něčím, co nám prospěje. Co zkusit pojmout letošní novoroční předsevzetí jako příležitost, jak přestat kouřit klasické cigarety — a nahradit je třeba alternativou v podobě zahřívaného tabáku?

Novoroční předsevzetí - cesta, jak přestat kouřit

Dát si předsevzetí do nového roku je věc jedna, ale dodržet ho už někdy bývá o poznání náročnější. Obzvláště chvályhodné rozhodnutí skoncovat s cigaretami skrývá mnohá úskalí. Ne každý totiž zvládne s klasickým kouřením naráz přestat. Podle statistik se to podaří dokonce méně než pětině kuřáků.

Odvykání kouření bývá zkrátka běh na dlouhou trať, a k jejímu zvládnutí je proto dobré zvolit správnou cestu a vhodné vybavení. Jednu z oblíbených možností náhrad za cigaretu přitom nabízejí například alternativní tabákové výrobky — především zařízení na zahřívaný tabák.

Ten se v nich — narozdíl od klasických cigaret — nespaluje, ale pouze zahřívá. Tím se snižuje i množství škodlivých částic, které se při kouření dostávají do těla, zejména těch vznikajících hořením a spalováním tabáku. Ani zahřívaný tabák není zcela bez zdravotních rizik, nicméně představuje potenciálně méně škodlivou alternativu, která zároveň může účinně pomoci při přechodu od klasických cigaret.

Zahřívaný tabák jako novoroční (i trvalá) náhrada za cigarety

Rozdíly mezi klasickými cigaretami a tabákem jsou zřejmé. Klasická cigareta funguje na principu přímého spalování tabáku zabaleného v cigaretovém papíru, přičemž navíc dochází nejen ke vdechování tabákového dýmu, ale také mnoha desítek další dehtových spalin.

Přístroje na zahřívání tabáku využívají technologicky pokročilého zařízení, do nějž se vkládají speciálně vyrobené tabákové náplně. Tabákové chuti a kýžených účinků tak lze dosáhnout již při zahřátí tabákové směsi na teplotu okolo 350 °C (oproti 600-850 °C při hoření u klasických cigaret). Již při této teplotě se uvolňuje aerosol, který nabízí nezaměnitelnou tabákovou chuť a obsahuje nikotin; nicméně v něm nejsou obsaženy stejné škodliviny jako v klasických cigaretách, jež vznikají při spalování tabáku.

Zahřívaný tabák rovněž postrádá jednu — velmi nežádoucí — vlastnost klasických cigaret, a to štiplavý a vytrvalý zápach. U nejpokročilejších technologií, jimiž disponuje právě přístroj Ploom X, který zahřívá speciální tabákovou směs zvenku, jsou navíc eliminovány i další nepříjemné průvodní vůně spojované s některými zahřívači.

Přestat kouřit klasické cigarety a nemuset se vzdát chuti tabáku? Ano, i takové předsevzetí si letos můžete dát. Odpověď na otázku, čím nahradit cigaretu, už znáte. Takže teď už jenom zbývá to sympatické novoroční předsevzetí dodržet.

Spustit video

Objevte všechny články blogu

Nejnovější aktuality
Přístup na webové stránky a k výrobkům Ploom mají pouze stávající dospělí kuřáci. Výrobky Ploom nejsou pomůckou pro odvykání kouření a stejně jako všechny tabákové výrobky nejsou bez rizika.

Bylo vám již 18 let?

Ano